Tässäpä puolisateiseen päivään kymmenen kehon- ja mielenrentoutusvinkkiä:

  1. Lähde uintireissulle luonnonvesiin ja kellu selälläsi. Vesi vaimentaa ja blokkaa ääniä, joten saat olla ainakin hetken kahden itsesi ja ajatustesi kanssa. En suosittele kokeilemaan tätä uimahallissa, sillä mikään ihme tässä maailmassa ei estä lasten kiljumisen kaikumista pääkopassa.
  2. Kirjoita hetki tajunnanvirtaa. Avaa tietokone tai ota kynä ja paperia eteesi. Älä suunnittele mitään, vaan ala kirjoittaa kaikkea, mitä päässäsi liikkuu. Saatat yllättäen löytää sisältäsi vastaukset hankaliinkin kysymyksiin.
  3. Silittele lemmikkieläintä. Jos itselläsi tai tuttavallasi on silitystä rakastava lemmikki, anna sille hetki silitysaikaa. Tasainen ja rauhallinen liike rentouttaa teitä molempia ja lisäksi voit saada uuden karvaisen ystävän. Myös lemmikin harjaaminen toimii (ja myös lemmikin omistaja arvostaa sitä takuulla).
  4. Jos vaan yhtään osaat, soita jotakin instrumenttia. Soittaminen vaatii keskittymistä, joten mielesi rentoutuu, kun keskityt pään ja käsien (ja ehkä myös jalkojen) koordinaatioon.
  5. Kirjoita ystävälle vuosien takaa. Voit käyttää sähköpostia tai kirjoittaa ihan paperisen kirjeen. Keskity kirjeessäsi mukaviin asioihin, joita olette kokeneet yhdessä. Kirje ilahduttaa näin teitä molempia.
  6. Lakkaa sekä varpaan- että sormenkynnet. Keskity tekemään tarkkaa työtä ja saat palkinnoksi kauniit kynnet. Jos olet tuoksuherkkä, käsien ja jalkojen rasvauskin käy hyvin. Tai mikset tekisi molempia!
  7. Lähde kävelylle luontoon. Katsele ympärillesi ja tuoksuttele luonnon omia tuoksuja. Nauti siitä, mitä ympärilläsi tapahtuu. Jos kärpäset stressaavat sinua, pyri pysymään aukiolla, joissa tuulee edes hiemaan. Korvakäytävään pyrkivä kärpänen ei nimittäin ainakaan edistä mielenrauhaa.
  8. Perkaa laatikollinen mansikoita. Anna sormiesi tehdä työt ja mielesi levätä. Samalla teet jotakin hyödyllistä. Voit palkita itsesi jokaisesta positiivisesta ajatuksesta mansikalla.
  9. Leivo jotakin sellaista, jossa taikinaa pitää vaivata. Taikinan murjominen tekee hyvää sielulle ja siihen voi salaa purkaa pienet kiukkunsa. Joku on joskus väittänyt, että korvapuustien leipominen on parasta terapiaa ikinä.
  10. Ota hetki aikaa itsellesi lenkin jälkeen tai heti aamusta herättyäsi. Istahda alas ja pistä silmät kiinni. Keskity hetkeksi hengittäämään niin, ettet ajattele mitään muuta kuin miltä ilman virtaaminen keuhkoihisi ja sieltä pois tuntuu. Jos sää sallii, tämä on kiva toteuttaa ulkona.