Silloin tällöin minuun iskee sämpylähimo. En ikinä himoitse pehmoisia sämpylöitä, vaan aina niitä rapeita ja tummiksi paistettuja. Sellaiseen himoon auttaa tämä resepti.

Siemenillä kuorrutetut lesesämpylät

5 dl maitoa tai vettä

2 pussia kuivahiivaa

2 tl suolaa

75 g voita

1 dl vehnäleseitä

11-13 dl jauhoja

kourallinen siemensekoitusta

Sekoitetaan pieneen määrän jauhoja sekoitettu kuivahiiva reilusti kädenlämpöistä lämpöisempään veteen tai maitoon. Lisätään suola ja pehmeä voi. Lisäillään loput jauhot ja vehnäleseet taikinaan samalla vaivaten. Taikina saa jäädä löysäksi. Kohotetaan lämpimässä liinan alla puoli tuntia. Leivotaan isoiksi sämpylöiksi ja kohotetaan pellillä vielä vajaa puoli tuntia. Tökitään hieman siemeniä pinnalle. Paistetaan 225 asteisessa uunissa, kunnes pinta on kauniin ruskea.

lesesämpylä