On aika käynnistää kaksiosainen IKEAN ja Re:fashionin yhteistyökampanja. Nopeastihan sitä voisi veikata, että kampanjan aiheena on se, että ahne bloggaaja rahaa jo valmiiksi täysinäiseen kotiinsa lisää roinaa, jota ei tarvitse, mutta nakökulmaksi otettiinkin nyt se toinen ääripää. Tässä kampanjassa tutustutaan IKEA-tavaratalojen  vihreämpään puoleen, joka ei taida olla suurille kuluttajamassoille vielä toistaiseksi kovinkaan tuttu. Valitettavan usein ihmisten ajatusmaailma on mustavalkoinen, mikä tässä asiayhteydessä tarkoittaa sitä, että arjen ekologiset tuotteet ostetaan pienistä putiikeista, kun taas sen sijaan isoista ketjumyymälöistä saa pelkästään halpaa roskaa, jolla tuhotaan maapallo. Kärjistettyä? Kyllä vaan, mutta valitettavan monen mielestä se menee juurikin näin. Ei esimerkiksi välttämättä heti tulisi mieleen, että Suomen IKEA-tavarataloissa syntyvän jätteen kierrätysaste on keskimäärin 97 %.

_5D35083_Photo_PasiSalminen_com_5D35093_Photo_PasiSalminen_com

Kävimme tämän viikon lopulla tutustumassa Vantaan IKEA-tavarataloon, jossa avattiin juuri aivan uusi osasto. Kestävämpi arki kotonasi -näyttely on kauniisti toteutettu osasto, josta saa ideoita ja jopa ihan käytännön vinkkejä ympäristöystävällisempään arkeen. Tiesitkö vaikka, että jos vaihdat kaikki kodin hehkulamput LED-lamppuihin, sähkölaskusi pienenee valaistuksen osalta jopa 85 %? Ja nykyäänhän nuo LED-lamput kestävät jopa 20 vuotta, joten niitä ei tarvitse vaihtaa kovinkaan usein. Tämä siis vain esimerkkinä. Oli mukava huomata, että IKEA myy nykyään hehkulamppujen (ajatusvirhe, pahoittelen) energiansäästölamppujen lisäksi LED-lamppuja edulliseen hintaan, mutta myös paristohamsteri sisälläni villiintyi, sillä kertakäyttöisten paristojen rinnalle on tullut myyntiin ladattavia paristoja.

Toinen hyvä vinkki, jonka osastolta sain, liittyy pullonpalautukseen. Meille esiteltiin kauniin vihreä (luonnossa tummempi ja murretumpi sävy) HUMLARE-kassi, jonne voi kotona kerätä palautuspullot ja jolla ne voi myös kantaa kätevästi kauppaan. Voin ihan kokemuksesta kertoa, että en todellakaan ota lastenvaunujen työntöasiaan muovikassia keikkumaan, mutta iso kassi kulkee reppuna selässä pullonpalautusautomaatille asti. Oikeastihan tuo kassi on nimeltään jätteidenlajittelukassi, joten sillä voi kantaa roskiksille myös painavat mainoslehdet ja jopa pahviroskat.

 _5D35087_Photo_PasiSalminen_com _5D35089_Photo_PasiSalminen_com _5D35091_Photo_PasiSalminen_com

Osastolta jäivät vahvimpina mieleeni nuo suloiset KORKEN-lasipurkit, joiden valmistusmateriaalista 40 % on kierrätyslasia, ja muut keittiötarvikkeet. Myös mallikeittiön kierrätyspiste vinkkeineen oli mielenkiintoinen, sillä en ollut edes ajatellut, kuinka pieneen tilaan oman “kierrättämön” saa jo rakennettua. On yllättävän haasteellista koettaa mahduttaa sekajäte, biojäte, lehtiroskat, pahvit ja vielä lasit edes suunnilleen samaan sijaintiin kotona. Tästäkin listasta puuttuu vielä muutama jätelaji, joten voisi kuvitella, että kierrätykseen tarvitaan kokonainen oma huone! Tai no, pattereille saa ehkä  mahtumaan keräyspurkin pieneenkin tilaan. Tiesittekö muuten, että IKEA-tavaratalot ottavat vastaan käytettyjä pattereita? Eli kun lähtee ostamaan uusia paristoja, kannattaa napata ne käytetyt mukaan. Roskikseenhan niitä ei saa missään nimessä heittää.

_5D35241_Photo_PasiSalminen_com _5D35245_Photo_PasiSalminen_com _5D35246_Photo_PasiSalminen_com

Omat heikot kohtani kotona ovat ehkäpä ne yleisimmät suomalaisten keskuudessa. Sähkölaitteita pidetään valmiustilassa ympäri vuorokauden ja valot palavat sielläkin kohtaa asuntoa, missä ei ihmisiä juuri sillä hetkellä edes ole. Sain valita yhden muutoskohteen kotonani, johon kampanjassa keskityn ja jonka toimivuutta pyrin ennen seuraavaa postaustani parantamaan, mutta en ole aivan varma, minne oikein iskisin. Sähkölaitteiden lisäksi keittiöni kierrätyspiste on todella puutteellinen, mutta myös kylpyhuoneessamme on ongelmia. Minä nimittäin en voi sietää lattialämmitystä, jota taas mieheni suorastaan rakastaa. Koen lattialämmityksen olevan eräs turhimmista toiminnoista asunnossamme.

Nyt kuulisinkin mielelläni teiltä toiveita, mihin kotinne huoneeseen kaipailisitte “ekologistamisvinkkejä”? Itselläni on varaa parantaa aivan joka huoneessa, joten kyselen hieman ideoita teiltä sieltä ruudun toiselta puolelta. Tahtoisitteko helpotusta kierrättämiseen keittiön puolelle, yleisesti säästöä sähkölaskuun, uusia ideoita vaatehuoneeseen vaiko kenties jotakin ihan muuta? Jätä kommenttia, niin palataan asiaan seuraavassa kampanjapostauksessa! :)

_5D35101_Photo_PasiSalminen_com_5D35086_Photo_PasiSalminen_com_5D35204_Photo_PasiSalminen_com

(kuvat: Pasi Salminen)